Müdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlarda; atık yönetimi, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Resmi ve özel okullarımızda öğrencilerde atık üretimini azaltmak, geri/ileri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak, yenilikçi çözümleri geliştirmek amacıyla "Sıfır Atık Yarışması" yapılacağına dair Bakanlığımızın ilgi yazısı ekte gönderilmiştir. Bu kapsamda bahse konu yarışma "Sıfır Atık Çizgi Roman Kategorisi", "Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Kategorisi" ve "Yaşayan Okul Bahçeleri Kategorisi" olarak 3 (üç) farklı kategoride düzenlenecektir. Bu itibarla Ek'teki ve 'nde yer alan yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara uyguMüdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlarda; atık yönetimi, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Resmi ve özel okullarımızda öğrencilerde atık üretimini azaltmak, geri/ileri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak, yenilikçi çözümleri geliştirmek amacıyla "Sıfır Atık Yarışması" yapılacağına dair Bakanlığımızın ilgi yazısı ekte gönderilmiştir. Bu kapsamda bahse konu yarışma "Sıfır Atık Çizgi Roman Kategorisi", "Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Kategorisi" ve "Yaşayan Okul Bahçeleri Kategorisi" olarak 3 (üç) farklı kategoride düzenlenecektir. Bu itibarla Ek'teki ve 'nde yer alan yarışma şartnamesinde belirtilen esaslara uygun OLARAK HAZIRLAYACAGINIZ ESERİ BELİRLENE TARİHTE OKULA TESLİM EDİNİZ.
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER
AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE YÜRÜTME
AMAÇ
MADDE-1 Sıfır Atık; atık üretimini ve çevresel etkilerin zararlarını azaltmak, doğal kaynakları korumak, geri dönüşümü teşvik etmek, atıkların yeniden kullanımını artırmak ve genel olarak sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını yaygınlaştırmak için başlatılan bir projedir.
Geri dönüşüm, yeniden kullanım, atık ayrıştırma gibi uygulamalar projenin önemli bileşenleri arasında yer almaktadır.
Bakanlığımız atık yönetimi konusunda sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması faaliyetlerini desteklemektedir.
Sıfır Atık yarışması ile atık üretimini azaltmak, öğrencilerde geri dönüşümü teşvik etmek, çevre bilinci geliştirmek, sürdürülebilir kalkınma için farkındalık yaratmak, yaratıcı ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi teşvik etmek amaçlanmaktadır.
KAPSAM
MADDE-2 Ülkemizdeki tüm resmî/özel kurumlarda öğrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin Sıfır Atık temalı çizgi romanları ve yaratıcı ürünleriyle; okulların dikey bahçeler, yeşil duvarlar, kompost alanları, organik tarım bahçeleri, güneş panelleri, yenilenebilir enerji köşeleri, geri ve ileri dönüşüm, permakültür bahçeleri, yeşil çatılar gibi doğa dostu çalışmalarıyla katılım sağlayacakları yarışmanın başvuru şekli, değerlendirme komisyonlarının oluşturulması, değerlendirme kriterleri ve verilecek ödülleri kapsar.
DAYANAK
MADDE-3
a) 5/1/1961 tarihli ve 10705 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu.
b) 14/6/1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.
c) 9/8/1983 tarihli ve 18132 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu.
d) 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.
e) 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği.
f) 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.
g) 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği.
h) 8/6/2017 tarihli ve 30090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği.
i) 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği.
j) 1/11/2022 tarihli ve 32000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
YÜRÜTME
MADDE-4 Bu yarışma şartnamesinin hükümleri Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.
İKİNCİ BÖLÜM YARIŞMA
TÜRÜ
MADDE-5 Yarışma Sıfır Atık temalı edebiyat/görsel sanat eserlerini ve ürün/peyzaj/çevre tasarımlarını içermektedir.
YARIŞMANIN KONUSU
MADDE-6 Okullarımızda Sıfır Atık yarışması amaçları doğrultusunda;
6.1. Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması (Okul Öncesi, İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencileri Arası)
6.2. Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması (Okullar Arası) olmak üzere 3 farklı temada yarışma düzenlenecektir.
YARIŞMA KATEGORİLERİ
MADDE-7 Belirlenen temalar doğrultusunda farklı eğitim kademeleri aşağıda belirtilen kategorilere göre kendi içinde değerlendirilecektir.
7.1. Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması (4 seviyede değerlendirilecektir.)
7.1.1. Okul Öncesi Öğrencileri Kategorisi
7.1.2. İlkokul Öğrencileri Kategorisi
Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması (Tüm seviye ve türdeki okullar katılım sağlayabilir.)
YARIŞMAYA KATILACAKLAR
MADDE-8 Yarışmaya Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî /özel tüm okullar ile bu okullarda eğitim gören tüm öğrenciler katılabilecektir.
YARIŞMAYA KATILIM ŞARTI
MADDE-9 Yarışmalara katılacak öğrenci ve okullarda aşağıdaki şartlar aranacaktır.
Genel Şartlar
9.1. Yarışmaya bireysel katılım sağlanacaktır. Dereceye giren eserlere tek ödül verilecektir.
9.2. Öğrencilerin yarışmaya ve ödül törenine katılabilmesi için velilerinden izin belgesi alınmalı ve gerektiğinde Bakanlığa sunmak üzere okul müdürlüklerince saklanmalıdır.
9.3. Yarışmaya her temada sadece bir eserle katılım sağlanabilir.
9.4. Başka yarışmalara katılan eserler bu yarışmaya katılamaz.
9.5. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
9.6. Yarışmacılar, başvuru yaptıklarında şartnamede yer alan koşulları imzalamış ve kabul etmiş sayılırlar.
9.7. Yarışmaya katılacak eserler özgün olmalı, başka bir eserden kopya edilmemelidir.
9.8. Başvurular zorunlu değildir, yarışmaya katılımda gönüllülük esastır.
9.9. Bakanlığa gönderilen eserler iade edilmeyecektir.
9.10. Ödül töreninden önce ödül almaya hak kazananlar veya dereceye giren eserler/çalışmalar herhangi bir yerde (sosyal medya, okul töreni vb.) paylaşılmayacaktır.
9.11. Yarışma dili Türkçedir.
9.12. Yarışmaya katılacak öğrenciler ve okullar, ekte yer alan formları doldurup imzalayacaklardır.
9.13. Videolarda yer alan her öğrenci, öğretmen, veli ve diğer tüm kişiler için muvafakatname, kişisel verilerin korunması şartı da gözetilerek ayrı ayrı doldurulacak ve okul müdürlüklerince muhafaza edilecektir.
9.14. Tüm belgelerin doldurulması ve saklanması okul müdürlükleri sorumluluğunda olup ihtiyaç hâlinde Bakanlığa sunulacaktır.
ESERLERDE ARANACAK ŞARTLAR
10.1 Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması
a) Katılımcılar eserlerinde her türlü tekniği ve atık malzemeyi kullanmakta serbesttir.
b) Katılımcılar yarışma şartları ve teslim tarihleri doğrultusunda eserlerini, doldurdukları taahhütname ve muvafakatnamelerini okul idaresine elden teslim edecektir.
c) Okul müdürlükleri eserlerin detaylarını anlatan fotoğraf ve videoyu en fazla 3 (üç) dakika olacak şekilde biri yatay (1920*1080 piksel) biri dikey (1080*1920 piksel), MP4 formatında hazırlayacaktır.
d) Yarışmaya katılım sağlandıktan sonra söz konusu eserler (birinci seçilen eser hariç) öğrencinin okulunda muhafaza edilecektir.
e) Okul, birinci seçilen eserin aslını ve c maddesinde bahsi geçen belgeleri elden ilçe millî eğitim müdürlüklerine; ilçe millî eğitim müdürlükleri de birinci seçtikleri eserin aslını ve c maddesinde bahsi geçen belgeleri il millî eğitim müdürlüklerine uygun taşıma koşullarını göz önüne alarak elden teslim edecektir.
f) İl komisyonu tarafından dereceye giren ilk 3 (üç) eserlerin fotoğraf ve videosu Bakanlıkça değerlendirilmesi için Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.
g) Dereceye giren eserler istenildiğinde Bakanlığa gönderilmek üzere il millî eğitim müdürlüklerinde saklanacaktır.
h) Belirtilen şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
i) Bakanlığa gönderilen eserler ve dokümanlar iade edilmeyecektir.
j) Tahrip olmuş, anlaşılmayan veya videosu/fotoğrafı net görülmeyen eserler kabul edilmeyecektir.
k) Teslim tarihinden sonra ilgili birime ulaşan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
l) Eserlere ait elektronik kayıtların ve/veya diğer gönderilerin Bakanlığa teslimine kadar geçen süreç içinde meydana gelebilecek zararlardan ve gecikmelerden değerlendirme komisyonları sorumlu değildir.
m) Eserler, şartnamede yer alan Tablo-2’ye göre okul, ilçe, il ve Bakanlık düzeyinde oluşturulacak komisyonlar tarafından değerlendirilecektir.
10.2 Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması
a) Okul ve okul bahçelerinde yapılan sürdürülebilir yaşam uygulamaların (dikey bahçeler, yeşil duvarlar, kompost alanları, organik tarım bahçeleri, güneş panelleri, yenilenebilir enerji köşeleri, geri ve ileri dönüşüm, permakültür bahçeleri, yeşil çatılar vb.) belgelendirilmesi gerekmektedir. Çalışmanın detaylarını anlatan sunum, rapor, fotoğraf ve 3 dakikalık video biri yatay (1920*1080 piksel) biri dikey (1080*1920 piksel) ve MP4 formatında olacak şekilde ilçe millî eğitim müdürlüklerine elden teslim edilecektir.
b) İlçe millî eğitim müdürlükleri ilçede birinci olan çalışmayı belirledikten sonra belgeleri ve videoları il millî eğitim müdürlüklerine elden teslim edecektir.
c) İl komisyonu tarafından birinci seçilen çalışma Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilerek bildirilecektir.
d) Dereceye giren çalışmanın belgeleri istenildiğinde Bakanlığa gönderilmek üzere il millî eğitim müdürlüklerinde saklanacaktır.
e) Okul müdürleri ekte yer alan formları doldurup imzalayacaklardır.
f) Yarışmaya katılan okullara ait dokümanlar iade edilmeyecektir.
g) Tahrip olmuş, anlaşılmayan veya videosu/fotoğrafı net görülmeyen çalışmalar kabul edilmeyecektir.
h) Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi olmayan okullar değerlendirmeye alınmayacaktır.
i) Teslim tarihinden sonra ilgili birime ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
j) Çalışmalara ait elektronik kayıtların ve/veya diğer gönderilerin Bakanlığa teslimine kadar geçen süreç içinde meydana gelebilecek zararlardan ve gecikmelerden değerlendirme komisyonları sorumlu değildir.
k) Çalışmaların değerlendirilmesi, şartnamede yer alan Tablo-3’e göre ilçe ve il seviyesinde oluşturulacak komisyonlar tarafından gerçekleştirilecektir.
l) Yarışmaya her tür ve seviyede okul katılım sağlayabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DEĞERLENDİRME
DEĞERLENDİRME BASAMAKLARI
MADDE-11 Sıfır Atık Çizgi Roman Yarışması ve Atıktan Sanata İleri Dönüşüm Yarışması Değerlendirme Adımları.
11.1. Birinci Basamak
a) Eserler, öncelikle okullarda ilgili müdür yardımcısının koordinasyonunda en az 3 (üç) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.
b) Okul değerlendirme komisyonunca belirlenen 1 (bir) eser, ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.
11.2. İkinci Basamak
a) İlçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilen eserler, ilçe millî eğitim müdürlükleri koordinesinde en az 5 (beş) öğretmenden oluşturulacak bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.
b) İlçe değerlendirme komisyonunca belirlenen 1 (bir) eser, il millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.
11.3. Üçüncü Basamak
a) İl millî eğitim müdürlüklerine gönderilen eserler, il millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda en az 5 (beş) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.
b) İl komisyonu tarafından dereceye giren ilk 3 (üç) esere ait video ve dokümanlar Bakanlık ön değerlendirmesi için Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına bilgilendirilerek ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gerekli tedbirler alınarak uygun koşullar sağlanarak gönderilir.
c) Bakanlık değerlendirme komisyonu tarafından ön değerlendirme yapıldıktan sonra eserlerin aslının talep edilmesi hâlinde eserlerin aslı, il millî eğitim müdürlüklerince daha sonra belirtilecek adrese gönderilir.
d) Eserlerin aslı Bakanlığa gönderilene kadar eserler uygun şartlarda, güvenli bir biçimde il millî eğitim müdürlüklerince muhafaza edilir.
11.4. Dördüncü Basamak
a) Bakanlık değerlendirme komisyonu eserlerin elektronik kayıtları üzerinden ön değerlendirme yapar. Komisyon tarafından talep edilen eserlerin asılları gerektiğinde il millî eğitim müdürlüklerince daha sonra belirtilecek adrese güvenli bir şekilde gönderilir.
b) Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına gönderilen eserler, ulusal seviyede oluşturulacak değerlendirme komisyonuna teslim edilir.
c) Değerlendirme ve inceleme, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce en az 7 (yedi) jüri üyesinden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.
d) Dereceye giren yarışmacılar, Çevre Haftası’nda belirlenen bir tarihte düzenlenecek törende açıklanacaktır.
MADDE-12 Yaşayan Okul Bahçeleri Yarışması Değerlendirme Adımları.
12.1. Birinci Basamak
a) Yarışmaya katılacak okullar, ilgili materyallerini (sunum, rapor, video, fotoğraf vb.) yarışma takviminde belirtilen tarihte bulundukları ilçe millî eğitim müdürlüklerine teslim eder.
b) İlçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilen okul başvuruları ilçe millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda en az 5 (beş) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.
c) İlçe değerlendirme komisyonunca belirlenen birinci çalışma, il millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.
12.2. İkinci Basamak
a) İlçe değerlendirme komisyonları tarafından birinci seçilen çalışmalar, il millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda en az 5 (beş) öğretmenden oluşan bir komisyon tarafından incelenir ve değerlendirilir.
b) İl millî eğitim müdürlükleri tarafından ilde birinci seçilen çalışma Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden resmî yazışma yoluyla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığına ve arge_isgb@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilerek bildirilir.
c) Dereceye giren yarışmacılar, Çevre Haftası’nda belirlenen bir tarihte düzenlenecek törende açıklanacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma başvurusunun son günü Eserlerin okul müdürlüklerine teslimi |
11 Nisan 2025 |
Okul tarafından seçilen eserin ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilmesi |
14-18 Nisan 2025 |
İlçe millî eğitim müdürlüğü tarafından seçilen eserin il millî eğitim müdürlüğüne gönderilmesi |
21-25 Nisan 2025 |
İl millî eğitim müdürlüğü tarafından dereceye giren eserlerin dijitallerinin hazırlanarak gönderilmesi |
28 Nisan - 2 Mayıs 2025 |
Bakanlığımız tarafından oluşturulacak değerlendirme komisyonunca ön değerlendirme yapılması |
5 Mayıs - 9 Mayıs 2025 |
Ön değerlendirmede seçilen eserlerin kargolanması (Kargolar en geç 20 Mayıs’ta ulaşmış olması yönünde tedbir alınacaktır.) |
12-15 Mayıs 2025 |
Bakanlığımız tarafından oluşturulacak değerlendirme komisyonunca bölgelerden gelen eserlerin ilk 3’e (üç) girenlerin belirlenmesi |
19-23 Mayıs 2025 |
Ödül Töreni |
ÇEVRE HAFTASI |